Een hartinfarct is het afsterven van een deel van het hart. Je verliest hierdoor pompkracht, soms zoveel dat je eraan sterft. Meestal ligt het dichtslibben van één van de slagaders van het hart ten grondslag aan het infarct.
Het hart heeft de functie van pomp. Het pompt al het bloed je lichaam rond en voorziet je lichaam op deze manier van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en vele andere moleculen. Met die belangrijke taak van bloed door het lichaam pompen, zou je bijna vergeten dat het hart zelf ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Hier zijn de kransslagaders voor, te zien op de afbeelding hiernaast. Deze lopen in een uitgebreid netwerk over het hart heen. Zonder de kransslagaders kan het hart niet overleven, en dat is precies het probleem bij een hartinfarct.
Plaque-vorming bij een hartinfarct
Een verstopping zal over het algemeen altijd worden veroorzaakt door de vorming van plaques. Deze plaques vormen in de vaatwand. Op dit moment is het nog niet schadelijk, je lichaam compenseert ruimte die het inneemt. Pas als de plaque door de vaatwand heen komt wordt het gevaarlijk. Plaques bestaan uit een soort smurrie van cellen met cholesterol. Daarnaast bevat het vetten, immuuncellen en calciumafzettingen.
Die calciumafzettingen maken de plaque minder flexibel. Hierdoor kan het bij bijvoorbeeld een klap breken en door de vaatwand heen komen. Het gevolg is een bloedprop die samen met de plaque het vat afdekt, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Dit kan een hartinfarct veroorzaken. Dit proces is wat men ook kent als athero sclerose. Athero sclerose en hartinfarcten zijn dan ook nauw verwant aan elkaar.
Verstopping kransslagaders bij een hartinfarct
Bij een hartinfarct is een deel van de kransslagaders verstopt. Hierdoor kan er geen bloed meer langs. Het deel van het hart wat achter de verstopping ligt, mist zo zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor sterft het af: een hartinfarct. Niet elke verstopping leidt echter tot een hartinfarct. In veel gevallen gaat het om een klein vaatje dat verstopt is geraakt. Dit zorgt niet voor een hartinfarct. Je lichaam is in staat om nieuwe bloedvaten te maken die het deel waar minder zuurstof komt alsnog te voorzien van zuurstof.
Aan een hartinfarcten gaan meestal meerdere kleine hartinfarcten vooraf. Kleine stukjes die niet meer van zuurstof worden voorzien van zuurstof en afsterven. Op een gegeven moment is dit of een te groot stuk, of een groter vat wordt afgesloten wat leidt tot een hartinfarct waarvan de gevolgen bekend zijn.