Werking hart

Zonder een basale kennis van de werking van een gezond hart, is het ook moeilijk voor te stellen wat een hartinfarct nou eigenlijk inhoudt. Hieronder is een versimpelde afbeelding van het hart. Aan de hand van deze afbeelding zal de werking van het hart worden uitgelegd. De oriëntatie van de afbeelding is in spiegelbeeld. In feite kijk je in de borstkas van iemand die voor je staat. Wat op de afbeelding rechts is, is dus eigenlijk de linkerhelft van het hart.

Werking hart

Het hart is een pomp

Het hart wordt ook wel de motor van je lichaam genoemd. Het pompt je bloed door heel je lichaam: van het puntje van je grote teen tot bovenop je hoofd. In het bloed worden voedingsstoffen, zuurstof, hormonen en vele andere stoffen vervoerd. Als het hart niet meer werkt, zoals bij een hartinfarct, wordt het lichaam niet meer voorzien van zuurstof. Zeker je hersenen hebben veel zuurstof nodig. Als deze aanvoer uitblijft, raak je binnen enkele seconden al buiten bewustzijn.

Bloed stroomt het hart binnen

Zuurstofarm bloed bereikt het lichaam via de holle aders. Bij A is de bovenste holle ader aangegeven. Het bloed stroomt via de holle aders in de rechterboezem (B). Deze pompt het bloed naar de rechter hartkamer (D), hoewel de rechterkamer voor het grootste deel al automatisch volstroomt. Tussen de rechterboezem en rechterkamer zit een hartklep. De zogenaamde AV-klep (C). Deze voorkomt dat bloed terug de boezem in stroomt als de kamer samentrekt.

Bloed naar de longen en weer terug

De rechterkamer pompt het bloed de longarterie in (E). Het bloed stroomt nu door de longen. Hier wordt het voorzien van verse zuurstof die de rest van je lichaam zal gebruiken. Via de longaderen stroomt het bloed het hart weer in. Het bloed komt nu terecht in de linkerboezem (F). Deze heeft dezelfde functie als de rechterboezem: het pompt bloed de kamer in, dit keer de linker hartkamer (G). Ook hier stroomt de linkerkamer eigenlijk al automatisch vol.

Vers bloed het lichaam in

De linkerhartkamer is enorm gespierd, veel gespierder dan de rechterkamer. Dit komt, omdat de linkerkamer het bloed door heel het lichaam moet pompen en de rechterkamer alleen maar naar de longen. De linkerkamer pompt het bloed de aorta in (H). Dit is het grootste bloedvat in de mens. Van hieruit zal het bloed ieder deel van je lichaam bereiken, te beginnen met de kransslagaders: deze voorzien het hart zelf van voedsingsstoffen en zuurstof.

Kransslagaders – essentieel

De allereerste aftakking van de aorta, vlaak na de kleppen, is een dubbele kransslagaderaftakking. Deze zijn niet te zien op de afbeelding. De kransslagaders lopen over het hart en voorzien het hart van zuurstof en voedingsstoffen. Bij een hartinfarct is een deel van deze kransslagaders verstopt, waardoor er geen zuurstofvoorziening meer is voor het deel van het hart achter de verstopping. Lees meer over de werking/oorzaak van een hartinfarct op de pagina oorzaak hartinfarct.